Isnin, 17 Oktober 2016

Mama Yong Delight (Resipi Ketupat Sotong)

Assalamualaikum,

Agak Free time sikit sekarang,so teringat nak share resipi "Ketupat Sotong" Warisan Bonda tersayang Puan Zarah.

Kat KL ni seekor RM3,anak-anak dan suami memang suka sangat-sangat.So mama selalu buat untuk dorang terutamnya hari minggu.

Ni antara resipi nya.

Bahan-Bahannya :

1) 10 ekor sotong (dibuang perut dan yang hitam kat dalam) asingkan antara kepala dan badan sotong
2)1/2 kilo beras pulut
3)1/2 kg santan
4)3 ketul Gula Melaka (org kelate guna nise kerek)
5)Sedikit garam
6)Daun pandan

Cara-caranya :

1)Rendamkan beras pulut selama 1/2 jam di dalam santan (untuk melembutkan pulut serta cepat masak)

2)Selepas direndam beras pulut tadi di masukkan ke dalam badan sotong tadi dan dicantumkan antara kepala dan badan sotong menggunakan lidi @ cucuk sate (pendekkan ambk yang tajam sahaja).

3)Masukan santan serta disertai dengan sotong yang dah disumbat tadi serta lebihan pulut yang direndam tadi kedalam periuk.

4)Masukakan gula Melaka,garam (secukup rasa) dan daun pandan biarkan sehingga menggelegak dalam masa 5 hingga 10 minit.


5)Selepas 10 minit dah siap.Sesuai dijadiakan sebagai juadah petang atau pun untuk berbuka puasa

Sekian..Selamat mencuba......

Ketupat Soton Warisan Bonda Zarah memang terbaik!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Collagen Powder

Untuk kulit yang tampil lebih muda dan lebih sihat Kod Produk:11000 (15 sachets) Shaklee Collagen Powder ialah suplemen kol...