Assalamualaikum,
Agak Free time sikit sekarang,so teringat nak share resipi "Ketupat Sotong" Warisan Bonda tersayang Puan Zarah.
Kat KL ni seekor RM3,anak-anak dan suami memang suka sangat-sangat.So mama selalu buat untuk dorang terutamnya hari minggu.
Ni antara resipi nya.
Bahan-Bahannya :
1) 10 ekor sotong (dibuang perut dan yang hitam kat dalam) asingkan antara kepala dan badan sotong
2)1/2 kilo beras pulut
3)1/2 kg santan
4)3 ketul Gula Melaka (org kelate guna nise kerek)
5)Sedikit garam
6)Daun pandan
Cara-caranya :
1)Rendamkan beras pulut selama 1/2 jam di dalam santan (untuk melembutkan pulut serta cepat masak)
2)Selepas direndam beras pulut tadi di masukkan ke dalam badan sotong tadi dan dicantumkan antara kepala dan badan sotong menggunakan lidi @ cucuk sate (pendekkan ambk yang tajam sahaja).
3)Masukan santan serta disertai dengan sotong yang dah disumbat tadi serta lebihan pulut yang direndam tadi kedalam periuk.
4)Masukakan gula Melaka,garam (secukup rasa) dan daun pandan biarkan sehingga menggelegak dalam masa 5 hingga 10 minit.
5)Selepas 10 minit dah siap.Sesuai dijadiakan sebagai juadah petang atau pun untuk berbuka puasa
Sekian..Selamat mencuba......
Ketupat Soton Warisan Bonda Zarah memang terbaik!!!
FB :Yong Hafieza HP : 018-2589684 Pengedar Shaklee Ukay Perdana (961852) Cod : Ukay Perdana Bukit Antarabangsa Keramat Setiawangsa Taman Permata Melawati
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Collagen Powder
Untuk kulit yang tampil lebih muda dan lebih sihat Kod Produk:11000 (15 sachets) Shaklee Collagen Powder ialah suplemen kol...

-
Pengambilan Nebulizer Ketika Mengandung Asma semasa mengandung adalah penyakit kronik yang kerap menyerang, terutamanya bila ...
-
Istilah dalam Buku Merah Assalamualaikum wbt.. Kali ini CM ambil semula post post lama dari blog blog lama. Huhu ~~~ Bila sebut tentang bu...
-
Ini photo terbaru saya dan si sado. Alhamdulilah buat masa sekarang setelah join bisness Shaklee kehidupan saya berubah sikit demi ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan